Je hoort veel over kunstmatige intelligentie op het nieuws. Deze technologie is ook wel beter bekend als artificial intelligence. Hoewel er de laatste tijd steeds meer over in het nieuws is, lijkt het ook een nieuw begrip. Dat is niet zo, want ook jij maakt al gebruik van kunstmatige intelligentie. We zullen een aantal voorbeelden op een rijtje zetten voor je.
Muziek en film aanbevelingen
Op zondagmiddag zet je Netflix aan en je krijgt meteen een hoop aanbevelingen te zien. Super handig natuurlijk, maar aan de andere kant ook wel vreemd toch als je er zo over denkt? Netflix weet blijkbaar van welke films en series jij houdt. Datzelfde geldt voor Spotify. Die app geeft ook meteen aanbevelingen als je naar muziek luistert.
Bij deze apps wordt kunstmatige intelligentie toegepast. Je krijgt aanbevelingen die gebaseerd zijn op jouw eerdere interesses en beoordelingen. De apps zijn zo geprogrammeerd om jouw keuzes te monitoren en daar een algoritme aan vast te hangen. Soms zijn dit parameters die door mensen zijn bepaald.
Spelen van video games
Je hebt vast wel eens een video game gespeeld. Misschien niet recentelijk, maar wel vroeger als kind. Al sinds de eerste video games wordt kunstmatige intelligentie toegepast. De mate van complexiteit en effecten is echter wel toegenomen. Kijk voor de grap maar eens mee bij je kinderen. Dan zul je zien dan de games qua KI veel beter zijn geworden.
Voorbeelden van dit soort kunstmatige intelligentie is bijvoorbeeld het kunnen analyseren van een omgeving en het vinden van objecten. Ook het dekking zoeken bij gevaar is een vorm van KI.
Alle virtuele assistenten
We zijn erg gewend geraakt aan Siri en Alexa. Je hoeft ze maar een opdracht te geven en zij voeren het uit. Zo kun je de opdracht geven om je ouders te bellen of bepaalde zaken op te zoeken. Dit is natuurlijk een vorm van kunstmatige intelligentie. De virtuele assistenten herkennen jouw stem en weten daarop te acteren. In het geval van Siri zullen andere apps commando’s krijgen. Alexa daarentegen kan ook antwoord geven op al jouw vragen.
De kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat jouw stem steeds beter herkent kan worden. Hierdoor kunnen Siri en Alexa je ook steeds beter helpen door resultaten te leveren. Zo worden ze steeds beter in het vinden van informatie, omdat al die gigantische data opgeslagen wordt. Uiteindelijk kunnen de assistenten ook beter jouw behoeftes in kaart brengen.