Je hebt vast en zeker van de robot ChatGPT gehoord. Deze robot is zoveel in het nieuws geweest de afgelopen tijd. Iedereen ziet er alleen maar de voordelen van in. Natuurlijk zit aan elk voordeel ook zijn nadeel. Daarom lichten we de nadelen van ChatGPT in dit artikel uit, zodat je een betere keuze kunt maken of je het wel of niet gaat gebruiken.
Je wordt er afhankelijk van
ChatGPT kan van alles voor jou opzoeken, samenvatten en schrijven. Hoe handig is dat? Zo komt de robot van pas tijdens je werk, school en misschien wel in jouw privé-leven. Nu is dat nog leuk, omdat de robot gratis is. Ergens kan dit ook een marketing strategie zijn. Op dit moment voeden ze zo veel mogelijk mensen met de voordelen van ChatGPT. Daardoor wordt er al veel gebruikgemaakt van de robot. Als ze op den duur geld voor deze software gaan vragen, dan is iedereen er afhankelijk van geworden. Zo afhankelijk, dat het merendeel zou gaan betalen voor een abonnement bijvoorbeeld.
Jouw baan raakt overbodig
Ben je het gewend om voor jouw werk hele teksten te schrijven en beleidsstukken op te stellen? Dan kan het wel eens zijn dat jouw baan overbodig wordt. Nu we een robot hebben die alles kan doen voor relatief minder salaris, kunnen bedrijven daar voor gaan kiezen. Voornamelijk nu ChatGPT nog gratis is natuurlijk.
Zorg er dus voor dat jouw baas de meerwaarde van jou inziet. Anders heb je de kans dat je binnen nu en een paar maanden op straat komt te staan. Dat zou natuurlijk zonde zijn, omdat je jouw baan leuk vindt. Laat dus zien waarom jouw baan echt mensenwerk is.
Je leert nog weinig
Door ChatGPT raak je ook ontzettend verwend natuurlijk, omdat je nog weinig zelf hoeft te doen. Van elke opdracht die je krijgt kun je normaal gesproken wat leren. Als je dat door ChatGPT laat maken, dan zul je dat ook gaan missen. Er zit geen uitdaging meer in je werk, omdat je nog weinig tot niks leert. Dat is natuurlijk ook ontzettend zonde.
Leer jezelf gewoon aan om alles wat je doet op de oude manier te blijven doen. ChatGPT zorgt er alleen voor dat je tijd bespaart. Het maakt je natuurlijk niet slimmer. Daarom kun je al die beleidsstukken beter zelf blijven schrijven, zodat jouw werk nog uitdagend blijft. Wellicht dat je dan ook minder snel als overbodig wordt gezien.