Zo moet je met jouw wachtwoorden omgaan

Wachtwoorden zijn niet voor niks in het leven geroepen. Ze zorgen ervoor dat jouw gegevens beveiligd zijn en dat anderen daar niet achter kunnen komen. Dan is het wel belangrijk dat je zelf ook zorgvuldig omgaat met die wachtwoorden. Tips qua omgaan met jouw wachtwoorden, lees je hieronder.

Internet Wachtwoorden

Deel ze met niemand

Allereerst is het belangrijk om je wachtwoorden met niemand te delen. Het lijkt soms onvermijdelijk, maar probeer het zo min mogelijk te doen. Ook met mensen die je vertrouwt, dien je voorzichtig te zijn. Niet iedereen laat zijn ware aard in eerste instantie zien. Die ware aard komt vaak wel naar boven als je je wachtwoorden gaat delen. Dat is het moment dat het voor jou al te laat is. Het advies is om het alleen te delen in noodsituaties en alleen met iemand die je voor de volle 100% vertrouwd. Denk hierbij dus aan je moeder of je partner.

Gebruik niet dezelfde

Als je voor verschillende websites een wachtwoord moet verzinnen is het verleidelijk om dezelfde te gebruiken. Toch is dat niet verstandig. Stel je hebt iemand in vertrouwen genomen en degene gaat zonder jouw toestemming inloggen op jouw accounts. Als je voor meerdere websites hetzelfde wachtwoord gebruikt is het niet heel moeilijk om ergens anders in te loggen. 

Mocht je jouw creditcard hebben gekoppeld aan een account, dan kunnen ze met jouw geld dus een hoop nieuwe spullen kopen. Dit was natuurlijk niet gebeurt als je jouw wachtwoord niet had gegeven in eerst instantie. Zo zie je maar weer dat je met het delen van je wachtwoord al snel in de problemen kunt komen.

Als je nou voor een ander wachtwoord had gekozen, had het ook nooit zover kunnen komen. Daarom moet je ook voor elk account een nieuwe verzinnen, hoe vervelend het ook is.

Verander ze regelmatig

Het lijkt misschien onschuldig dat jouw schoonzus jouw Netflix account gebruikt. De kans is aanwezig dat zij hetzelfde wachtwoord gaat gebruiken zonder erbij na te denken. Indien zij niet zo voorzichtig is met haar wachtwoorden kan jouw wachtwoord binnen de kortste keren op straat belanden. Hoewel je denkt dat hackers de link niet leggen, kunnen ze ook bij jouw account terecht komen. Zorg daarom dat je niet dezelfde wachtwoorden gebruikt. Het kan namelijk ook zo zijn dat een bedrijf een datalek heeft. Het is daarom verstandig om je wachtwoord regelmatig te veranderen, zodat hackers en cybercriminelen er niks aan hebben.

Geef een reactie